“It never gets easier, you just go faster.”

“It never gets easier, you just go faster.”

En blogg om cykling och sånt

Med syfte att upplysa världen om hur underbart och hemskt det är att cykla. Och lite annat.

Downhill @ Bräntberget

MTBPosted by Niklas Wed, August 03, 2016 22:31:30
Något av det bästa med att cykla är att man får så många intryck av omgivningen. Vinden i håret (givetvis inte, där sitter hjälmen), doften av nysågat timmer, fågelsång, möten med diverse djur, solen i ansiktet, asfalt som doftar av regn, med mera. Det finns många härliga intryck!

Idag körde jag downhill på Bräntberget. Det gav ännu fler intryck. Här kommer de som jag inte hade räknat med:
- Smaken av grus.
- Att känna gräset kittla mig på näsan (samtidigt som jag gled på huvudet).
- Ljudet av en actionkamera som slås i grusen.
- Förtvivlan när styret pekar 70 grader fel och hjulet är helt, helt skevt.

Alla ni som tror att jag har blivit tokig och kastat iväg cykeln utför berget innan jag slängde in en näve grus i munnen och sedan hoppade efter cykeln (på huvudet) måste jag tyvärr göra besvikna. Jag föll. Det blir så när man gör misstag.

ANVÄND HJÄLM OCH SKYDD. Gör du inte det är du dum i huvudet. Det är inte frågan om man ramlar utan när.

Hjälm är en självklarhet för alla cyklister. En cyklist utan cykelhjälm ska aktivt hånas för detta och sedan cyklas ifrån omedelbart. För barn under 15 är det lagkrav och jag hoppas att det även är ett krav från barnens föräldrar. När jag kör downhill har jag förutom min hjälm ett par armbågsskydd, knä/benskydd och handskar - alltihop köpt på biltema för bara 268 kronor. En bra investering tycker jag, särskilt då en uppskrapad armbåge och sårig hand som bäst hade varit ett bekymmer för mig på jobbet imorgon och som värst inneburit frånvaro. Givetvis rekommenderar jag fler och bättre skydd om man ska köra downhill ofta alternativt i större backar. Jag kommer köpa riktigt fina skydd i framtiden som även täcker rygg, nacke, axlar och haka (en annan hjälm med andra ord). Men för att säga det viktigaste igen: använd skydd!

Bräntberget har jag inte skrivit om innan så här kommer det! Det blir inte så mycket text, jag hade nämligen kameran med och filmade! Sänk volymen (det klickar, smäller och väsnas en del) och njut av de tre nedfarterna (finns säkert fler) som jag körde idag.

Lilla stigen (Lätt)

Storstigen (Svår? Medel? Jag vet inte)
Skogsstigen (Medelsvår? Snabb var den i alla fall)

De är roliga alla tre. Lilla stigen går ganska snabbt när man får in tekniken och vågar dra på lite. Storstigen har ett stort, härligt drop (nu skrattade nog alla downhillfantaster, det är stort för mig) som videon tyvärr inte gör rättvisa. Första gångerna som man kör ut för det är man inte kaxig. Jag håller alltid andan utför det. Skogsstigen var ny för dagen. Det smäller, rasslar, knäpper och väsnas ordentligt om cykeln när man studsar fram över stenar och rötter. Kedjan hoppade av en gång men det gick så fort att det inte märktes.

Givetvis filmade jag även när jag föll
Redan nu vill jag tacka Anders för hans framtida hjälp med att rikta hjulet så att det går att cykla på cykeln igen. Tack Anders!

  • Comments(0)//www.niklasohlsson.se/#post45